Fotografije su vlasništvo Turističke zajednice Srbije.

O Srbiji

Povezujući Zapad i Istok stoljećima, Srbija je zemlja u kojoj se susreću i prepliću civilizacije, kulture, vjere, klime i reljefi. Nalazi se u središnjem dijelu Balkanskog poluostrva, u jugoistočnoj Europi. Sjeverni dio pripada srednjoj Europi, a geografski i klimatski Srbija je dijelom i mediteranska zemlja. Srbija je kontinentalna zemlja, ali kao zemlja na Dunavu ima vezu i sa udaljenim morima. Srbija je raskrsnica Europe i geopolitički važna teritorija. Međunarodni putevi i željezničke pruge, koji prolaze dolinama njenih rijeka, čine najkraću vezu između zapadne Europe i Bliskog istoka. Od poljoprivrednih predjela Panonske nizije na sjeveru, preko plodnih riječnih dolina i brda pod voćnjacima u Šumadiji, reljef Srbije, dalje prema jugu, postepeno prelazi u planinski, bogat kanjonima, klisurama i pećinama, kao i očuvanim šumama. Planinske ljepotice, nacionalni parkovi, rijeke i jezera, pružaju odlične lokacije za aktivan odmor u prirodi – od lova i ribolova do ekstremnih sportova.

Destinacije

Putovanje Srbijom kreće iz Beograda, glavnog grada, na ušću rijeke Save u Dunav. Beograd pruža brojne izazove, a preporučamo „beogradsko more“ – Adu Ciganliju, ili Beogradsku tvrđavu i Kalemegdan. Poslije dana punog doživljaja, slijedi uzbudljiv noćni život, po čemu je Beograd posebno prepoznatljiv. Krenite zatim na Frušku goru, poznatu kao srpsku „Svetu goru“ na čijim padinama je smješteno 17 manastira iz perioda od 15. do 18. stoljeća. Tako ste započeli i put po Vojvodini, poznatoj po brojnim salašima, ergelama, vinskim podrumima, hrani… i glazbenom festivalu Exit. Ovaj festival se svake godine održava u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi i okuplja preko pola milijuna mladih ljudi iz cijelog svijeta. Ploveći Dunavom kroz Srbiju, na njegovim obalama pronaći ćete ostatke civilizacija iz vremena prapovijesti, poput Vinče pored Beograda ili Lepenskog vira pored Donjeg Milanovca. Iz vremena antičkog Rima otkrit će te Viminacium, jedan od najznačajnijih vojnih logora na Dunavu. Spojite kulturu i avanturu, pa u oblizak obala Dunava krenite brojnim obilježenim biciklističkim stazama.

Kultura

Iako se Srbija stoljećima nalazila na prostoru čestih ratova, razaranja, požara i seoba, na vihornim putevima koji su vodili iz Europe na Istok i sa Istoka u Europu, u njoj je ostalo bogato kulturno-povijesno nasljeđe. Raznolikost i bogatstvo spomenika nastalih u prošlosti i njena prirodna ljepota, čine Srbiju veoma zanimljivom zemljom i sastavni su dio njene turističke privlačnosti. Svjedočanstva o prapovijesnom životu na ovom području su brojna arheološka nalazišta. Lepenski Vir, prva privredno-društvena struktura iz 6.500 i 5.500 godina prije nove ere; Starčevo iz ranijeg neolita 5.500 do 4.500 godina prije nove ere i Vinča iz kasnijeg neolita 4.500 do 3.200 godina prije nove ere, svjedoče da je ovde tokom milenijuma bilo kulturno središte prapovijesnog svijeta.

Više informacija na sljedećem linku.