DA LI ZNATE KOJA ZEMLJA NA SVIJETU NEMA NIJEDNU NEZAPOSLENU OSOBU ?!

 

U posljednjim mjesecima, inicijativa sudionika Regionalnog summita poduzetnika srednje i jugoistočne Europe „300 NAJBOLJIH“ iz 11 zemalja, iz ožujka 2016. godine, da se u proljeće 2018. godine u Hrvatskoj održi SVJETSKI KONGRES PODUZETNIKA, postepeno se oživotvoruje.

 

Svjetski kongres poduzetnika (SKP) bit će održan od 04. do 07. 12. 2018. godine. Između Beča, Zagreba i Beograda, za grad-domaćina odabran je Zagreb. Glavni organizatori Kongresa su: Međunarodni ekonomski forum „PERSPEKTIVE“, Mreža mladih poduzetnika „4E – EKONOMIJA, ENERGIJA, EKOLOGIJA, EUROPA 2050“, Međunarodni klub laureata „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“ te nekoliko desetaka uglednih kompanija i asocijacija iz više zemalja.

 

Pokrovitelji Kongresa su vlade i ministarstva ekonomije / gospodarstva / poduzetništva, najvažnije poslovne asocijacije te znanstveno-obrazovne institucije zemalja sudionica.

 

Iz Direktorata programa Kongresa, na čijem je čelu prof. dr. sc. Bahrija Umihanić iz Bosne i Hercegovine, predloženo je da naziv i tema prvoga Kongresa bude: „PODUZETNIŠTVO: LJUDI. SURADNJA. RAZVOJ. SIGURNOST“, o čemu su veoma brzo konačnu odluku donijeli Međunarodni programski odbor, kojega predvodi ugledni sveučilišni profesor iz Srbije prof. dr. sc. Siniša Zarić i Znanstveno-stručni savjet, na čijem je čelu stručnjakinja za poduzetništvo svjetskoga glasa prof. dr. emeritus Slavica Singer iz Hrvatske.

 

Prof. Singer je nedavno, u povodu održavanja sastanka Radne grupe Znanstveno-stručnog savjeta, izjavila: „Opći cilj održavanja Svjetskog kongresa poduzetnika je globalna promocija značaja poduzetništva. Kongres poduzetnika prioritetno se želi baviti globalnim problemima današnjice, ali i ukazati na značaj poduzetništva za sveukupni društveni i ekonomski razvoj, jer razvoj društva je ovisan o stepenu razvoja poduzetništva, a ne o namjerama Države“.

 

Dragoljub Vukadinović, predsjednik Inicijativnog odbora za organiziranje Kongresa i predsjednik „METALAC“ Grupe iz Gornjeg Milanovca – iznimno uspješne kompanije koja je jedan od Partnera-suorganizatora ovoga važnog događaja, nedavno je izjavio: „Kada bismo poduzetništvu, u bilo kojoj zemlji, posvetili pažnju koje ono, kao važan resurs, zaista zaslužuje, da npr. zainteresirani mogu za jedan dan i za jedan euro registrirati i ugasiti tvrtku, da sudske sporove mogu rješavati za 60 dana, da mogu sa tri puta manje dokumenata – nego što je to slučaj danas – doći do obrtnih financijskih sredstava, da se poduzetnicima u društvu posveti više medijske pažnje…, tada takva zemlja ne bi imala niti jednu nezaposlenu osobu“.

 

Inače, sudjelovanje na SKP 2018 bit će omogućeno, zainteresiranim uglednijim kompanijama i organizacijama, po principu „preporuke“.

 

Glavno tajništvo SKP 2018.
Zvezdana Oluić, direktorica Komunikacija

 

Priopćenje za medije SKP 2018. – PDF